Paris: Nye sportsvogne og spændende konceptbiler
Audi Q2: Ligesom BMW Concept Active Tourer, der er en højbenet 1-Serie og derfor må formodes at få betegnelsen 1-Serie GT, så er Audi på vej ind på samme bane. Audi Crosslane Coupé er i første omgang tænkt som en konceptmodel, men får formentlig tilnavnet Q2, når den engang er produktionsklar. Teknik, konstruktion og design forenes, og med bl.a. en plug-in-hybrid-drivlinje baseret på en 1,5-liters, 3-cylindret TFSI-motor plus to elmotorer så præsterer Crosslane Coupé i de laboratorier, hvor gennemsnitsforbruget efter de nuværende normer fastsættes, hele 90,9 kilometer pr. liter benzin. Og et CO2-udslip på 26 gram/kilometer. Den samlede ydelse er på 177 hk, og dermed kan bilen accelere fra 0 til 100 km/t på 8,6 sek. - ved ren elektrisk drift tager det 9,8 sek. Tophastigheden ligger på 182 km/t.
Den muskelsvulmende Bentley Continental GT3 får vi ikke som gademodel, men den er alligevel en lille historie værd. For med den kaster Bentley sig atter ind i motorsport, for »Bentley hører hjemme på racerbanen«, som de siger. Et sted, Bentley i øvrigt ikke har været siden 2003, da man løb med sejren i 24 timersløbet på Le Mans. Med Tom Kristensen, Rinaldo Capello og Guy Smith bag rattet af Bentley Speed 8, som den hed. Continental GT3 baserer sig på Speed-modellen, mærkets hurtigste gadebil nogensinde. Tekniske detaljer luftede Bentley ikke i Paris - de følger senere.
En BMW-dræber fra Cadillac - vi har hørt det før, men for os med svagheder for finere amerikanske biler og Cadillac i særdeleshed er det ikke tosset tænkt. Cadillac ATS er en helt ny sedan, blandt andet udviklet på Nürburgring, med baghjulstræk og under hjelmen en 4-cylindret 2-liters turbomotor med 274 hestekræfter. I direkte sammenligning yder BMW 328i 245 hk. Cadillac ATS er udviklet på General Motors Alpha-platform, der rettelig daterer sig tilbage til australske Holden for fem-seks år siden, men GM har naturligvis føjet til og trukket fra. Alpha-platformen kan bruges, når man vil montere såvel V6- som V8-motorer, og firehjulstræk er en mulighed. Platformen skal i øvrigt også bruges til den kommende Chevrolet Camaro. Cadillac ATS kommer i første omgang som 4-dørs sedan, men senere følger både en stationcar, en 2-dørs coupé og måske endda en cabriolet. Hvis Cadillac vil forsøde vores tilværelse, som de gør med storebror CTS, så kommer ATS også med et lille »V« føjet til, altså en overmuskelmodel, der kan give BMW M3 og Audi RS4 kam til tyskerhåret. Vi har lov at håbe.
For nogen tid siden gik rygterne, at Lamborghini var på vej med en helt ny Gallardo. Men i stedet får vi endnu en ansigtsløftning til mærkets bedst sælgende model (foreløbig 13.000) - den er frisket op med nye detaljer på fronten og ny diffuser bag. 19 tommerfælgene Apollo er nye, og en særlig Stylepakke indebærer højglanslakering. Mest interessant er dog "Edizione Tecnica", der er det bedste fra Superleggera- og Performante-modellerne, bl.a. med mere kulfiber, fastmonteret hækvinge, keramiske bremser og tre nye farvekombinationer - gul, blå og sort.
McLaren P1 er afløseren til den legendariske McLaren F1, produceret 1993-98, udtænkt af Formel 1-geniet Gordon Murray, og den er et af Paris-udstillingens mere indtagende og muskuløse indslag. V8-turbomotoren yder cirka 800 hestekræfter, og da McLaren P1, ligesom Ferrari gør i den kommende F70, bruger den opsparede energi fra nedbremsninger til at fodre en elmotor, der kan give ekstra kræfter, når der atter skal accelereres, så kan den maksimale ydelse kortvarigt ryge op i nærheden af 1.000 hk. KERS (Kinetic Energy Recovery System) hedder systemet. Bag det dramatiske design står Frank Stephenson, og McLaren P1s udseende "afspejler bilens tekniske niveau". Der findes små hints til McLaren F1, for eksempel det lille luftindtag på taget.
Bilindustrien er i knibe, og den franske mere end de fleste. Men som de franske løver hos Peugeot siger, så "er angreb det bedste forsvar". Konceptmodellen Onyx er et billede på Peugeots formåen - en centermotor-racer med 3,7 liters V8-diesel på 600 hestekræfter. En 6-trins sekventiel gearkasse omsætter kræfterne til baghjulene, og specialfremstillede Michelin-dæk omsætter kræfterne til bid i asfalten. Hybridsystemet KERS (Kinetic Energy Recovery System), opsuger bremseenergi, som automatisk eller ved førerens hjælp udløses til brug for at booste accelerationen. Som ved enhver konceptbil er der leget med design og materialer. Franskmændene har valgt at blande kobber og kulfiber til karrosseriet.
Toyotas første sportsvogn siden de glade MR2-, Celica- og Supra-dage har trukket masser af rosende linjer i disse spalter, og selv om nyheden er lille, er den alligevel værd at nævne. Toyota GT86 ser i sig selv mere end almindeligt veldrejet ud, men ligesom man med små midler kan peppe en Suzuki Swift op uden at gøre den til en T. Hansen-rædsel, kan man nu også tilføre sin GT86 det ekstra, der gør den en tand skarpere. Toyota Racing Development står for stylingen, der bl.a. består af et mere aggressivt luftindtag, sideskørter, diffuser, en re-designet hækspoiler plus to gange to afgangsrør, de yderste indgraveret med "TRD". Køberne kan vælge mellem to forskellige 18 tommer alufælge. I kabinen har TRD tilført lidt ekstra finesse, bl.a. en startknap i rødt. I forhold til søsterbilen Subaru BRZ, der ifølge såvel Subarus som Toyotas oplysninger er en smule strammere sat op i undervognen, er der rådet bod på det med TRD-modellen, så GT86 så rigeligt udfordrer Subaruen i skarphed. Ellers er alt ved det velkendte - 2-liters boxermotor på 200 hk, ingen turbo-hjælp, 6-trins manuel gearkasse (fås med automatgear, men GLEM den) og baghjulstræk.

Paris: Nye sportsvogne og spændende konceptbiler

Paris Motor Show er ikke kun snusfornuftige danskerbiler. Vi tager derfor et kig på en række lynhurtige sportsvogne, spændende konceptbiler og en amerikansk BMW-udfordrer.


Bilen.dk har været i Paris for at kigge nærmere på nogle af de spændende nyheder på den store biludstilling.

Nyheder, der hæver sig over det mere jordbundne Renault Clio- og Kia Carens-niveau.

Tag en tur gennem billederne over denne artikel.

Se også: Friske nyheder til Danmark


Skal du sælge din bil? Så husk du kan gøre det her